Sjuhundra år på sju konserter – en hisnande tidsrymdfärd

En musikalisk konsertserie under jubileumshösten 2007 ger såväl tillfälle till reflektion över varje epoks idé- och kulturhistoria som härliga musikupplevelser. Musiken framförs levande i Ulricehamns kyrka och har ett angeläget ärende. Den riktar sig genom seklerna till oss i vår tid. Läs mer
En musikalisk konsertserie under jubileumshösten 2007 ger såväl tillfälle till reflektion över varje epoks idé- och kulturhistoria som härliga musikupplevelser. Musiken framförs levande i Ulricehamns kyrka och har ett angeläget ärende. Den riktar sig genom seklerna till oss i vår tid.

En ny tidsrymd landar i nuet varannan söndagkväll: Klockan 18.00 börjar en idéhistorisk introduktion på ungefär 25 minuter. Efter en kort bensträckare tar musiken vid. Beroende på programmens karaktär kan längden variera något, men kvällarna avslutas i regel runt 19.30 och inkluderar en kort aftonbön.

Välkommen att följa med på en hisnande tidsrymdfärd. Det kan uppstå underbara ögonblick när tiden plötsligt stannar. Klart för start! (Tillbaka)
2 september medeltid 1300
GREGORIANIK
Medeltidens gregorianik är grunden för den västerländska konstmusiken. Schola Gothia med säte i... Läs mer
18.00 Idéhistorisk introduktion: Matthias Nordgren

18.30 GREGORIANIK

Ladda ner programmet

Medeltidens gregorianik är grunden för den västerländska konstmusiken. Schola Gothia med säte i Göteborg är en ensemble med fyra professionella sångerskor under ledning av Ulrike Heider. De framträder i tidstrogna dräkter och sjunger direkt ur gamla källor. Anknytning kommer att finnas till Skaramissalet (Sveriges äldsta bok!) med de kommer framför allt att sjunga ur en intressant lundaliturgi. (Tillbaka)

 
Schola Gothia (Foto: Patrik Sandström)
Foto: Patrik Sandström
Schola Gothia är en professionell kvinnlig vokalkvartett. Repertoaren består av gregorianik och tidig flerstämmig musik från 1300-1400 talet. All musik studeras in och framförs efter tidsenlig notation. Enligt medeltida förebild använder sig gruppen av ett stort gemensamt notställ och framträder i tidstrogna dräkter.

Gruppens ledare Ulrike Heider är utbildad i Holland där hon bla. gått en flerårig utbildning i medeltida sång. Helene Stensgård Larsson och Yvonne Carlsson är båda utbildade på kyrkomusikerprogrammet vid Musikhögskolan i Göteborg och Kristina Lundh är utbildad lärare och undervisar i svenska och so-ämnen när hon inte sjunger.

Sedan gruppen bildades 1999 har dess konsertverksamhet i Sverige varit stor. Ensemblen har även turnerat i ett flertal länder i Europa och bl a deltagit i festivalen ”Laus Polyphoniae” i Antwerpen. Augusti 2005 deltog gruppen i ”7th World Symposium on Choral Music” i Kyoto, Japan, och i november 2006 i Sixth International Festival ”Enlace Coral06” in Guatemala City, Guatemala.

Gruppen har spelat in två skivor, ”Rubens rosa” (Rosarium) och ”Gaude Birgitta” (Proprius). För ”Gaude Birgitta” erhöll ensemblen en Grammisnominering 2003.

www.scholagothia.com

16 september renässans 1400
INSTRUMENTALA RENÄSSANSDANSER
Sven Berger är en av Sveriges främsta experter inom området renässansens musik. I telefonkatalogen... Läs mer
18.00 Idéhistorisk introduktion: Jan Åberg

18.30 INSTRUMENTALA RENÄSSANSDANSER

Ladda ner programmet

Sven Berger är en av Sveriges främsta experter inom området renässansens musik. I telefonkatalogen titulerar han sig musikant och som sådan leder han sin ensemble Convivium Musicum som består av studenter och lärare från Musikhögskolan i Göteborg. Materialet som ensemblen för närvarande sysselsätter sig med har koppling till den svenske renässansfursten Erik XIV:s hov. Musiktrådar löper ut och tillbaka långt ner genom Europa. (Tillbaka)
 


30 september reformation 1500
FLERSTÄMMIGHET
Den sena renässansen och tidiga barocken är den självständiga flerstämmighetens blomstringstid. Läs mer
18.00 Idéhistorisk introduktion: Jan Åberg

18.30 FLERSTÄMMIGHET

Ladda ner programmet

Den sena renässansen och tidiga barocken är den självständiga flerstämmighetens blomstringstid. Denna vokalpolyfoni ansågs förvirrande och vilseledande till den grad att den var nära att förbjudas i den katolska kyrkan. Lyckligtvis skrev kompositören Palestrina en mässa vars skönhet var oemotståndlig. Den regerande påven bevekades och polyfonin kunde fortsätta frodas. I England skrevs fantastisk flerstämmig musik på engelska i den nyreformerade anglikanska kyrkan. Ensemble ART består av Tobias Nilsson, countertenor, Samuel Eriksson, tenor, Mattias Eklund, baryton och Anders Börjesson, bas. (Tillbaka)
 
Ensemble ART

Ensemble ART har sjungit tillsammans sedan 1999, då ensemblens samtliga medlemmar studerade kyrkomusik vid Musikhögskolan i Göteborg. Numera har de spridits ut i Sverige. Tobias Nilsson frilansar som sångare och organist. Han har Göteborg som bas men framträder ofta vid konserter runt om i landet. Samuel Eriksson har studerat kyrkomusik i Newcastle i England och tjänstgör nu i Träslövs församling i Varberg. Mattias Eklund tjänstgör i Trollhättans församling men är också en mycket aktiv frilansmusiker. Anders Börjesson är utbildad diplomorganist med studier i bl a Paris och tjänstgör nu i Ovanåkers församling i Hälsingland.
 
14 oktober barock 1600
J. S. BACH
Han är kyrkomusikens obestridige mästare och representerar en outtömlig musikalisk fantasi. Den... Läs mer
18.00 Idéhistorisk introduktion: Victoria Fareld

18.30 J. S. BACH

Ladda ner programmet

Han är kyrkomusikens obestridige mästare och representerar en outtömlig musikalisk fantasi. Den fjärde kvällen i serien ägnas helt åt Johann Sebastian Bach och bjuder bland annat på kantaterna ”Jauchzet Gott in allen Landen” BWV 51 och ”Ich habe genug” BWV 82 samt verk för Bachs eget favoritinstrument – orgeln. Elisabeth Feldt, sopran, Elin Olstorpe, traversflöjt, Magdalena Nilsson, naturtrumpet, Sophia Larsdotter, barockviolin, Sara Uneback, barockviolin, Elin Sydhagen, barockviola, Ingrid Andersson, barockcello och Samuel Björkman, orgel. (Tillbaka)
 
Magdalena Nilsson
Magdalena Nilsson
Elisabeth Feldt med rötter i Ulricehamnstrakten, har en omfattande repertoar som inkluderar såväl barockmusik som romantisk och samtida musik. Fokus ligger på kyrkomusik, men hon ägnar sig också med stor entusiasm åt såväl romanser som opera. Elisabeth kombinerar sitt sjungande med undervisning och är verksam som sångpedagog på Helsjöns folkhögskola. Sin utbildning fick hon vid musikhögskolorna i Göteborg och Örebro.

Magdalena Nilsson är frilansande trumpetare, bosatt i Malmö. Intresset för naturtrumpet väcktes vid studietiden på Musikhögskolan i Göteborg då hon studerade för prof. Bengt Eklund. Magdalena har sedan dess med glädje fortsatt att ägna sig åt naturtrumpeten som komplement till den moderna trumpeten, och varit anlitad i bl.a. Göteborg Baroque, Drottningholms Barockensemble och Concerto Copenhagen.

Elin Olstorpe studerar för närvarande traversflöjt för professor Marten Root på Mastersprogrammet vid Conservatorium van Amsterdam och har sedan tidigare en musikerexamen i modern flöjt från Göteborgs Universitet. Elin frilansar flitigt och har spelat med bland andra Stockholms barockorkester, Svenska Barockorkestern, Corona Artis och hon är medlem i Göteborg Baroque sedan ensemblen startades 2003. På fritiden sitter hon gärna med näsan i en bok, dansar irländsk dans eller tar en fika med vännerna.

Sophia Larsdotter kommer från Uddevalla och har studerat violin först på Ljungskile folkhögskola för Lisbeth Vecchi, därefter vid musikhögskolan i Göteborg med Per Enoksson som lärare och våren 2007 i Verona för Enrico Parizzi. Närmast ska hon åka på turné till bland annat USA och Ryssland med Jens Lekman.

Sara Uneback är uppvuxen i Stenungsundstrakten och har studerat på Billströmska folkhögskolan och på Bollnäs folkhögskola, därefter på musikhögskolan i Göteborg med Lisbeth Vecchi och Ingrid Sjönnemo som lärare och i Verona för Enrico Parizzi. Sara arbetar nu som violinlärare och frilansade musiker. Hon är engagerad i många olika konstellationer i Göteborg, bland andra Göteborg Baroque och arbetar även med ensembler i Italien.

Elin Sydhagen kommer ursprungligen från Stenstorp utanför Falköping. Även hon har studerat violin och viola för Lisbeth Vecchi på Ljungskiles folkhögskola. Sedan 2005 studerar hon viola vid ovan nämnda musikhögskola för Björn Sjögren med ett halvårs uppehåll våren 2007 för att fokusera på barockviola i Verona med Enrico Parizzi som lärare. Hon har även tagit lektioner för Stefano Marcocchi, violast i den italienska barockensemblen Europa Galante.

Ingrid Andersson började sin bana som cellist i Gislaved och har just avslutat fem års studier vid musikhögskolan i Göteborg med Johan Stern som huvudlärare. Det senaste året har ägnats helt åt barockcellon, först i Göteborg för Kristina Lindgård och under våren 2007 Verona för Stefano Veggetti. Ingrid arbetar nu som frilansande cellist i Göteborg och syns i vitt skilda sammanhang och genrer. Oftast med The Arden Quartet och barockcellon men även med popband som Fibes oh Fibes! och jazzorkestern The Dogrose Orchestra.

Samuel Björkman är ursprungligen från Svenljunga. Han har avlagt musikerexamen i orgelspel vid Göteborgs Universitet där han studerade med Magnus Kjellson som sin lärare. Nu är Samuel frilansande organist i Göteborg med omnejd.
Elin Olstorpe
Elin Olstorpe
Samuel Björkman
Samuel Björkman
28 oktober upplysning 1700
MOZART OCH HAYDN
Wienklassicismen är klarhetens epok. Den är en guldålder för stråkkvartetten; en intim och fullödig... Läs mer
18.00 Idéhistorisk introduktion: Matthias Nordgren

18.30 MOZART OCH HAYDN

Ladda ner programmet

Wienklassicismen är klarhetens epok. Den är en guldålder för stråkkvartetten; en intim och fullödig kammarmusikform. Några av de stora mästarnas allra finaste pärlor finns i just denna repertoar. Anders Sjökvist är Musikskolans cellopedagog i Ulricehamn. I Sjökvistkvartetten musicerar han tillsammans med brodern Ronnie Sjökvist, som är violinist i Göteborgsoperans orkester, samt violinisten Kalina Sjökvist och violasten Lotta Tipsis. (Tillbaka)
 
Ronnie Sjökvist arbetar som violinist i Göteborgsoperans orkester. Han är alternerande stämledare i andraviolinstämman.

Kalina Jankova Sjökvist undervisar unga stråkmusiker i Kungsbacka kulturskola.

Lotta Tipsis undervisar i violin, viola, stråkrytmik och klassorkester i Lerums kulturskola.

Anders Sjökvist är Ulricehamns egen cellopedagog och undervisar och leder orkester på Musikskolan i vår egen stad.

Bröderna Sjökvist kommer ursprungligen från Gislaved men är numera bosatta med sina familjer i Floda respektive Lerum.
Sjökvistkvartetten

11 november romantik 1800
ROMANSAFTON
Romantiken är tiden för de gigantiska orkestrarnas svällande klang och häpnadsväckande virtuositet... Läs mer
18.00 Idéhistorisk introduktion: Matthias Nordgren

18.30 ROMANSAFTON

Ladda ner programmet

Romantiken är tiden för de gigantiska orkestrarnas svällande klang och häpnadsväckande virtuositet, men också för det lågmält lyriska uttrycket i det kammarmusikaliska miniatyrformatet. Romanser är poesi och musik i optimal förening. Elisabeth Feldt, sopran och Mikael Holmlund, piano framför sånger och pianostycken av Brahms, Sibelius, Grieg och Richard Strauss. (Tillbaka)
 
Elisabeth Feldt
Elisabeth Feldt
www.elisabethfeldt.se

  Mikael Holmlund
Mikael Holmlund
www.mikaelholmlund.com

25 november 1900-talet 1900
FÖRKLÄDD GUD
Lars-Erik Larssons lyriska svit till Hjalmar Gullbergs diktning uruppfördes 1940; mitt under brinnande... Läs mer
18.00 Idéhistorisk introduktion: Magnus Hermansson Adler

18.30 FÖRKLÄDD GUD

Ladda ner programmet

Lars-Erik Larssons lyriska svit till Hjalmar Gullbergs diktning uruppfördes 1940; mitt under brinnande världskrig. Förklädd gud har kommit att bli det mest älskade svenska kör- och orkesterverket och framförs ofta. Höstens finalkonsert blir ett musikaliskt fyrverkeri, i vilket församlingens egen kör Ulrica Vocalis utgör kärnan. Medverkar gör också Helsjöns folkhögskolas vokalensemble, Borås Salongsorkester, recitatören Jan H Börjesson och sångsolister – allt under ledning av den eminente Jan Hjalmarsson. (Tillbaka)
 
Ulrica Vocalis
Ulrica Vocalis

Ulrica Vocalis är Ulricehamns församlings vuxenkör. "Ulricorna" sjunger regelbundet i högmässan och genomför dessutom många egna roliga projekt, ofta i samarbete med andra körer. Under hösten 2007 uruppförde Ulrica Vocalis framgångsrikt nya körarrangemang tillsammans med Aurum Trio i Hössna kyrka. Under 2007 har Ann-Katrin Johansson vikarierat som ledare under ordinarie dirigenten Louise Muhls föräldraledighet.

Helsjöns folkhögskolas vokalensemble består av elever från musiklinjen vid Helsjöns folkhögskola. Här går man ett eller två år och fördjupar och utvecklar sina musikaliska kunskaper utifrån sina egna förutsättningar. Några fortsätter därefter till högre musikutbildning och andra utbildar sig till sjuksköterskor, lärare, musikproducenter, ingenjörer eller spelar innebandy i svenska landslaget. Vokalensemblen leds av Sonja Saras, piano- och körpedagog med utbildning från musikhögskolorna i Stockholm och Göteborg. Helsjöns folkhögskola drivs av en stiftelse som är knuten till Göteborgs stift.

Borås Salongsorkester innefattar såväl professionella musiker som amatörer från hela Sjuhäradsbygden. Orkestern framträder i alla möjliga sammanhang och dess frontfigur har under mer än tjugo års tid varit den välkände boråsprofilen Jan Hjalmarsson; musiker, dirigent, skådespelare och underhållare med mycket mera.

Elisabeth Feldt är sångerska och sångpedagog och undervisar på Helsjöns folkhögskola. Hon konserterar flitigt i kyrkomusikaliska sammanhang med en rik och omväxlande repertoar som omfattar barockmusik, romantisk och samtida musik. Sin utbildning har hon fått vid musikhögskolorna i Göteborg, Örebro och Piteå.

Magnus Bladh har en bred och mångårig erfarenhet som sångsolist i olika sammanhang från kyrkomusik till opera – inte minst tilsammans med Jan Hjalmarsson och Borås Salongsorkester. Sin utbildning fick han vid Musikhögskolan i Göteborg. Magnus Bladh är bosatt i Kinna och är kulturskolechef i Härryda kommun.

Jan H Börjesson är en modern renässansmänniska med stor kunskap och passion inom en rad områden, både inom och utanför musikens sfär. Huvudsakligen är han kyrkomusiker i Sankt Pauli församling i Göteborg. Jan har framträtt som barytonsolist i Förklädd gud vid en rad tillfällen, men i kväll debuterar han som recitatör.


Till pressrummet

Sjuhundra år på sju konserter arrangeras av Svenska Kyrkan i Ulricehamn i samarbete
med Kulturförvaltningen i Ulricehamns kommun, Studieförbundet Sensus,
Helsjöns folkhögskola och Stiftelsen Föreningssparbanken
Sjuhärad
samt Ulricehamns Tidning. Projektansvarig
är Elisabeth Feldt i samråd med Carl Sjögren.