En bra jul

En definition av en bra jul är att få ha sjungit minst ett Messias eller Bachs Juloratoriet i december. Och de senaste åren har jag fått göra det. Så med det måttet blir det en god jul 2017.

I lördags var det Messias i Sankt Pauli. Det är fantastiskt att få konsertsjunga i den kyrka där vi som familj så ofta firar gudstjänst, men som Messiaskonsert var det inte den mest genomarbetade och välrepeterade version som jag har upplevt. Men det gör inget. Messias är underbart härligt ändå. Det är roligt att ha sjungit ett verk så många gånger; det framträder hela tiden nya kvaliteter både i mina egna partier och i hur helheten hänger ihop.

Altkollega var vid detta tillfälle den eminenta Maria Forsström. Vi använde söndagsskolerummet bakom orgeln som ombytesrum och hon fick lite bråttom. När klockan slog hel skakade tornet av klockan och jag smög ner. Strax efter att gudstjänstringningen ändade satt också Maria på rad med oss övriga solister, muttrande så förnärmat som bara hon kan: ”Börja på usatt tid – (fnysning) skulle aldrig hända i Italien!”

Det piggar alltid upp att växla perspektiv.