Brahms Ein deutsches Requiem

Igår den 19 november 2017 var det konsert i Borås Gustav Adolfs kyrka med Brahms Ein deutsches Requiem på programmet. Jag sjöng sopransolo tillsammans med Gustav Adolfs Oratoriekör och Borås Salongsorkester. Vilken lycka att sjunga denna ljuvliga musik! Det är så fantastiskt roligt att få sjunga med lite större orkester och Brahms färgar verkligen med instrumenteringen på ett sätt som verkligen passar min röst. Klangerna lyfter och målar i mjuka nyanser. Och Brahms insida passar min själ. Jag har älskat hans musik sen jag var ung och jag kommer nog aldrig att växa ifrån det.

En kvinna som sjöng i kören hade sjungit verket många, många gånger. Varje gång hade hon bett dirigenten och solisterna (i Brahms Requiem är det två; en sopran och en baryton) att skriva sina namn i hennes klaverutdrag. Jag skrev mitt namn med glädje. Överst stod Peter Mattei 1997. Tänk att vara en liten, liten länk i en stor och stark kedja.

Och partituret till Brahms Ein deutsches Requiem ligger robust fast, lika mästerliget och vackert, hur många kyrkohandböcker som än kommer och går. Det är verkligen fint att tänka på.

Denn alles Fleisch, es ist wie Gras.