Antagningsvecka

I förra veckan och veckan som är har vi lyssnat på sökande till musiklinjen. Tänk att det finns så många fina och musikaliska unga och äldre människor som intresserar sig för folkhögskola, för hela paketet med internatliv och massor av musik.

En sökande blev jag särskilt glad över att upptäcka när jag bläddrade igenom pärmen med ansökningar i förra veckan. Vederbörande har familjemedlemmar som har gått på Helsjön förut, väldigt trevliga och på alla sätt bra och högt begåvade människor, men inte med högsta motivation för sång. Årets sökande har redan i sin ansökan uttryckt en vilja att utveckla just sångrösten och förklarat sig villig att lägga ner mycket energi i form av både tid och ansträngning. Det är ju roligt förstås för mig som sångpedagog.

På provet fick vi höra två poplåtar. Väl utförda föralldel och rösten är ett jättefint material. Men jag ville bara göra klart att vi inte bara kommer att göra sådant. ”Jag är en klassisk sångtant”, förklarade jag på mitt myndigaste sätt. ”Men det vet du kanske redan.”

Mot mig vändes ett par klara och oskyldiga ögon i ett ansikte med det vekaste uttryck som tänkas kan.

Det gör ingetbara jag får sjunga!”.

Sjunga – det är just vad du skall få! Det ligger en alldeles underbar, förtrollad och oändlig värld, på samma gång väl bevandrad och orörd och bara väntar på att att du skall utforska den. Välkommen in!