Fundamental skillnad

”Den fundamentala skillnaden mellan proffs och amatörer är inte att proffs kan avancerade knep utan att de behärskar grunderna.” Retorikern Rudolf Rydstedt utvecklar detta mycket stiligt: ”Den glade amatörkocken älskar att gå direkt på de dyra och avancerade rätterna med kokboken i hand. Den blivande köksmästaren lär sig hacka lök och morötter perfekt.”

Jag återkommer till detta i tanken mycket ofta och är mer än övertygad om hur rätt han har. Men att förmedla det är en utmaning. Översatt till min sångpedagogiska vardag är det mycket liten, ja i stort sett ingen skillnad alls, på vilka övningar som utvecklar en avancerad eller en nybörjare. Den stora skillnaden är med vilken inställning den studerande arbetar med övningarna.

Rudolf och retoriken igen: ”Den ambitiöse husbehovstalaren skriver kanske en personbeskrivning för att få ett hum om hur det går till. Cicero ägnade tid åt elementära grundövningar för att hålla skärpan och utveckla sig också när han var en ledande man i staten.”

Det enklaste kvintglissando kan således vara såväl bara några lustiga ljud som en kalibrering och finjustering av ett oerhört känsligt instrument. Allt beror på inställningen.

Frågan är hur jag skall övertyga mina studerande om detta – inte bara de som funkar som jag utan alla?

Citaten är ur Rydstedts bok ”Retorik” (Studentlitteratur) som var kurslitteratur när jag läste retorik på GU för hundra år sedan. Jag kan inte nog understryka hur glad jag är för att jag gjorde det. Det var en kurs som jag lärde mig fruktansvärt mycket av. Kul hade vi också.